

W Polsce coraz więcej przypraw ziołowych zyskuje popularność, ale nadal jesteśmy bardzo wstrzemięźliwi w stosowaniu mniej znanych ziół. Najczęściej używanymi przyprawami są wciąż takie, jak: majeranek, tymianek, rzadziej bazylia. Powodem tego jest słaba znajomość przypraw ziołowych i możliwości ich stosowania dla poprawienia smaku potraw.
Przyprawy ziołowe można stosować świeże, suszone lub mrożone. Suszenie jest czynnością stosunkowo łatwą. Liście wraz z łodygami zbiera się, gdy roślina zaczyna kwitnąć. W żadnym wypadku nie należy suszyć ziół na słońcu. Najlepiej rozwiesić je w pęczkach (liśćmi do dołu) w suchym i przewiewnym miejscu. Suszone przyprawy przechowuje się w szczelnie zamkniętych pojemnikach w chłodnym i suchym miejscu.
Przyprawy ziołowe
Bazylia /25g/

Bazylia, zwana jest także „małym cudem świata”. Nazwę nadali jej Grecy - basilikum znaczy królewski, dlatego bywa również nazywana zielem królewskim.
Cząber /20g/

Używany już w starożytnym Rzymie. Pospolity w średniowiecznej Europie. Miał podobno zapobiegać sklerozie. Uważany niegdyś za afrodyzjak (jego łacińska nazwa pochodzi od bożka Satyra).
Czosnek niedźwiedzi /20g/

To prawdziwy cud natury. Czosnek niedźwiedzi był od niepamiętnych czasów, powszechnie spożywany w okresie przednówka w naszej strefie klimatycznej. Od wieków traktowany jak antidotum na różne dolegliwości oraz prawdziwa bomba witaminowa. Uznawany był jako wyjątkowo skuteczny lek przeciwko przeziębieniom.
Czystek /40g/

Czystek jest jedną z najsilniej działających roślin wzmacniających układ immunologiczny u człowieka. Nie sposób wymienić wszystkich jego właściwości. Ludzie korzystają z jego dobroczynnych właściwości już od ponad 2000 lat. Jego żywica jest w mirrze czy olejku labdanum. Niektórzy uważają, że czystek to właśnie mirra znana ze Starego Testamentu.
Kolendra mielona /30g/

Kolendra wymieniana jest już w Biblii jako roślina uprawna, a w grobowcach faraonów znaleziono jej nasiona. Grecy i Rzymianie dodawali kolendry do wina, aby nadać mu aromat i smak
Koperek /15g/

Koperek to bardzo popularna roślina hodowana na w ogródkach działkowych. Zapach kopru to niepowtarzalna kompozycja zapachowa, której nie może zabraknąć w obiedzie z ziemniakami, sałatce czy jajkach.
Lubczyk

Sama nazwa nie ma nic wspólnego z „lubieniem”. Jest to nic innego jak tylko zniekształcenie łacińskiego słowa libusticum - co oznacza ziele z Ligurii. Lubczyk pochodzi z Włoch. Jest uważany za roślinę wywołującą wielką namiętność. Podobno Kaligula zmarł po wypiciu nalewki z lubczyka - zabić go miała zbyt wielka namiętność, wywołana przez to zioło.
Majeranek /10g/

Nazwa majeranek pochodzi od arabskiego słowa marjamie, które oznacza „nieporównany”. Na wybrzeża Morza Śródziemnego sprowadzili majeranek Arabowie. W XVI wieku zioło to dotarło do Niemiec. Był używany do warzenia piwa dopóki, nie zastąpił go chmiel. Dodawał aromat do wina zwanego Hipokras popularnego w czasach średniowiecznych.
Mięta liść /40g/

O mięcie pisali między innymi Pliniusz Starszy i Homer. Benedyktyni uważali, że picie mięty zapewnia przyjemne brzmienie głosu. Na świecie spotkać można ponad 30 gatunków tej niezwykłej rośliny. Jej nazwa pochodzi z greckiej legendy, w której nimfa Minthe, przyciągnęła uwagę Hadesa.
Oregano /20g/

Oregano zwanego również lebiodką pospolitą lub dzikim majerankiem było opisane już w I wieku n.e. Zachwalał je grecki lekarz Dioskorides. Jako często spożywane zioło wymieniał je starożytny gastronom rzymski Caeilus Apicius. Ojciec medycyny Hipokrates uważał oregano za lek na niemal wszystkie choroby i dolegliwości.
Pietruszka liść /10g/

Pietruszka zielona to potężna dawka witamin C, A, E oraz składniki mineralne: żelazo, magnez, miedź, wapń, potas, fosfor, mangan. Przyczynia się do wzrostu odporności nachoroby i stres. Dobrze wpływa także na skórę, ma właściwości regenerujące. Reguluje proces trawienia i redukuje zagrożenie powstania kamicy żółciowej. Jako przyprawa nadaje potrawom jakby ostatni szlif.
Rozmaryn /15g/

Rozmaryn znali już satrożytni Rzymianie, Grecy i Eipcjanie. Legion y rzymskie i plemiona germańskie przeniosły rozmaryn do Europy Środkowej dzięki swym wyprawom wojennym.
Tymianek /15g/

Tymianek stosowany jako środek odkażający już 3000 lat p.n.e. przez Samarytan. W Szkocji uważany za zioło dodające odwagi. W średniowieczu damy wyszywały na strojach rycerzy gałązkę tymianku jako oznakę odwagi i męstwa.
Yerba Mate /70g/

Yerba Mate to suszone liście (a czasem drobne patyczki) pozyskiwane z ostrokrzewu paragwajskiego (łac. ilex paraguariensis). Właściwości pobudzające i terapeutyczne tego niezwykłego napoju doceniły miliony ludzi na świecie.