W Polsce coraz więcej przypraw ziołowych zyskuje popularność, ale nadal jesteśmy bardzo wstrzemięźliwi w stosowaniu mniej znanych ziół. Najczęściej używanymi przyprawami są wciąż takie, jak: majeranek, tymianek, rzadziej bazylia. Powodem tego jest słaba znajomość przypraw ziołowych i możliwości ich stosowania dla poprawienia smaku potraw.
Przyprawy ziołowe można stosować świeże, suszone lub mrożone. Suszenie jest czynnością stosunkowo łatwą. Liście wraz z łodygami zbiera się, gdy roślina zaczyna kwitnąć. W żadnym wypadku nie należy suszyć ziół na słońcu. Najlepiej rozwiesić je w pęczkach (liśćmi do dołu) w suchym i przewiewnym miejscu. Suszone przyprawy przechowuje się w szczelnie zamkniętych pojemnikach w chłodnym i suchym miejscu.
Przyprawy ziołowe
Czosnek niedźwiedzi
- Wyrazisty, charakterystyczny aromat
- Delikatny smak klasycznego czosnku
- Podkreśla smak potraw mięsnych
- Idealny do zup, farszy, sałatek i past kanapkowych
- Posiada liczne właściwości prozdrowotne
Pietruszka liść
- Korzenny, odświeżający smak
- Delikatny aromat z cytrusową nutą
- Alternatywa dla świeżej pietruszki
- Wzbogaca smak dań mięsnych, rybnych i warzywnych
- Idealny dodatek do zup, sosów i sałatek