Liść laurowy
Opis
Już na tabliczkach klinowych sprzed 7000 lat, można przeczytać iż Starożytni Grecy i Rzymianie ozdabiali skronie wieńcem z liści laurowych – była to oznaka wysokiego statusu. Z racji właściwości halucynogennych ponoć upodobała sobie liście laurowe Joanna d'Arc. Laur jest uważany za roślinę magiczną – przypisuje mu się moc spełniania życzeń.
Zastosowanie
Liści laurowych używa się do potraw o silnym smaku, do potraw jednogarnkowych, ryb morskich, dziczyzny, przede wszystkim jednak do potraw kwaskowatych, marynat i galaret.
Czy wiesz że?
Aby łatwiej wyjąć z garnka, przyczep liść dwoma goździkami do cebuli.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Turcja |
Masa netto | 7g |
Informacja | Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu oraz zbóż zawierających gluten, używanych na zakładzie. |