Rozmaryn
Opis
Rozmaryn znali już starożytni Rzymianie, Grecy i Egipcjanie. Legiony rzymskie i plemiona germańskie przeniosły rozmaryn do Europy Środkowej dzięki swym wyprawom wojennym. W wiekach średnich karmiono rozmarynem zwierzęta rzeźne – poprawiało to smak ich mięsa.
Zastosowanie
Pasuje doskonale do baraniny i dziczyzny, a także do ryb. Wzbogaca smak pizzy, smażonych lub pieczonych ziemniaków, zup warzywnych i ciemnych sosów. Nadaje się również do aromatyzowania likierów, win miodowo- ziołowych, a nawet piwa. Dodaje się go też do tłustych mięs i wędlin. Wchodzi w skład ziół prowansalskich. Doskonale łączy się z majerankiem i cząbrem.
Czy wiesz że?
Rozmaryn zamrożony ma bardziej intensywny smak niż świeży.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Maroko |
Masa netto | 15g |
Informacja | Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu oraz zbóż zawierających gluten, używanych na zakładzie. |