

Organiczne nibsy kakaowe
Opis
Organiczne nibsy kakaowe- powstałe z najlepszych ziaren kakao, w 100% naturalne, nieprzetworzone. Nibsy kakaowe charakteryzuje niezwykle bogaty aromat i esencjonalny smak kakao. Surowe owoce kakaowca zaliczane są do tzw. superfoods. Zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia antyoksydantów oraz składników mineralnych, w tym: magnez, potas i cynk. Używane do produkcji czekolady, kakao i innych produktów spożywczych, takich jak kremy, musy czy polewy czekoladowe. Idealna alternatywa dla wszystkich wielbicieli czekoladowych przekąsek. Mogą być spożywane samodzielnie lub jako dodatek do owsianki, granoli, rozmaitych domowych wypieków i deserów. Świetnie sprawdzą się również dodane do wytrawnych sałatek.
Składniki: 100% kruszone ziarno kakaowca z kontrolowanych upraw ekologicznych. Może zawierać kawałki łupin.
Kraj pochodzenia: Peru
Dowiedz się więcej!
Ziarna kakaowca to nie tylko szlachetny smak, ale również bogactwo cennych dla zdrowia substancji. Oto kilka powodów, dla których warto regularnie spożywać surowe kakao:
- Bogate źródło minerałów, m. in. magnezu, potasu, wapnia i żelaza
- Wykazuje właściwości przeciwzapalne, dzięki zawartości polifenoli
- Poprawia nastrój, ponieważ zawiera dopaminę, serotoninę i fenyloetyloaminę
- Wspiera pracę mózgu i układu nerwowego, zapobiegając uszkodzeniom neuronów
- Jest źródłem przeciwutleniaczy(zawiera ich więcej niż zielona herbata czy czerwone wino), które chronią organizm przed skutkami stresu oksydacyjnego
- Wzmacnia odporność, kakaowiec to jedno z najbogatszych naturalnych źródeł magnezu
- Zawiera antocyjany, które pomagają opóźnić procesy starzenia się komórek organizmu
- Korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia, poprawiając pracę naczyń krwionośnych i serca oraz regulując poziom cholesterolu
