Kurkuma
Opis
O kurkumie wspomina w swych relacjach Marco Polo. Ceniono i ceni się kurkumę za podobieństwo jako przyprawy do o wiele droższego szafranu. Jej nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa terra merita, nawiązującego do koloru ziemi, zawierającej pigment mineralny. Nazywana jest też ostryżem.
Zastosowanie
Popularna w potrawach kuchni chińskiej i hinduskiej. Używa jej się do barwienia na żółto potraw, marynat itp. (bardzo dekoracyjnie wygląda ryż ugotowany z dodatkiem kurkumy). Jeśli doda się nieco kurkumy do ciasta, to nabierze ono pięknego, żółtego koloru. Kurkumę dodaje się też do sosów, do drobiu i do zup kremowych oraz omletów.
Czy wiesz że?
Według najnowszych badań kurkuma jest jedną z najlepszych substancji przeciw-rakowych, wyszukuje komórki rakowe modyfikując ich DNA przez co doprowadza do ich zwalczenia, ludzie którzy jedzą duże ilości tej przyprawy, rzadziej chorują na raka.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Indie |
Masa netto | 50g |
Informacja | Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu oraz zbóż zawierających gluten, używanych na zakładzie. |