Przyprawy jednorodne, choć dodawane do potraw w niewielkiej ilości, nierzadko stanowią kluczowy składnik dania. To właśnie szczypta chili, estragonu, szafranu czy innych charakterystycznych przypraw często stanowi dopełnienie danej potrawy i wydobywa jej najlepsze walory smakowe. Do najpopularniejszych przypraw jednoskładnikowych należą sól i pieprz. Oprócz polepszania wrażeń smakowych, przyprawy nadają również niezwykle apetycznego aromatu. Niektóre z nich, jak np. cynamon, goździki czy kardamon, wykazują również właściwości lecznicze.
PRZYPRAWY JEDNORODNE
Anyż gwiazdkowy /10g/
- Lekko pikantny, słodkawy smak
- Wyrazisty, charakterystyczny aromat
- Podkreśla smak potraw warzywnych i mięsnych
- Idealny dodatek do napojów i deserów
- Wspomaga proces trawienia
Cynamon laski /20g/
- Niezwykle aromatyczny
- Słodkawo-korzenny, lekko pikantny smak
- Idealny do zimowej herbaty lub kompotu
- Niezastąpiony dodatek do grzańca
- Podkreśli smak słodkich i wytrawnych dań
Cynamon mielony /35g/
- Wyrazisty, korzenny aromat
- Słodkawy, lekko pikantny smak
- Idealny dodatek do słodkich wypieków i deserów
- Podkreśla smak wielu dań mięsnych
- Niezastąpiony w potrawach kuchni orientalnej
Czarnuszka
- Idealny dodatek do domowego pieczywa
- Urozmaica smak sałatek, twarogu i past kanapkowych
- Lekko pikantny, korzenny smak
- Używana jako alternatywa dla pieprzu
- Naturalnie wzmacnia odporność
Czosnek niedźwiedzi
- Wyrazisty, charakterystyczny aromat
- Delikatny smak klasycznego czosnku
- Podkreśla smak potraw mięsnych
- Idealny do zup, farszy, sałatek i past kanapkowych
- Posiada liczne właściwości prozdrowotne
Gałka muszkatołowa cała
- Korzenny, słodko-gorzki smak z pikantną nutą
- Świeżo starta nadaje potrawom wyjątkowego aromatu
- Idealna do ciast, deserów i słodkich napojów
- Niezbędny składnik wielu sosów, np. beszamelowego
- Podkreśla smak dań mięsnych
Gałka muszkatołowa mielona
- Nadaje potrawom niezwykły aromat
- Idealna do słodkich dań i napojów
- Niezbędny składnik wielu sosów, np. beszamelowego
- Korzenny, słodko-gorzki smak z pikantną nutą
- Podkreśla smak dań mięsnych
Gorczyca biała ziarno
- Łagodny aromat, z orzechową nutą
- Wyrazisty, słodko-pikantny smak
- Podkreśla smak dań mięsnych i rybnych
- Doskonały dodatek do kiszonek, marynat i sosów
- Ważny składnik dań kuchni orientalnej
Goździki całe /25g/
- Podkreślają smak słodkich i wytrawnych potraw
- Wyrazisty, korzenny aromat
- Słodkawy, lekko pikantny smak
- Idealny dodatek do kompotów lub grzańca
- Naturalnie odświeżają oddech
Goździki mielone /45g/
Goździki należą do najstarszych przypraw w dziejach ludzkości. Są „gwoździem” średniowiecza, wychwalanym w pieśniach trubadurów. Jako specjał cenione były na wagę złota. Używano ich innymi do odświeżania oddechu. Do Europy trafiły w XI wieku za sprawą Portugalczyków i Holendrów.
Imbir mielony /40g/
- Wyrazisty, pikantno-słodki smak
- Niezastąpiony do potraw kuchni azjatyckiej
- Podkreśla smak słodkich i wytrawnych dań
- Doskonały dodatek do herbaty i rozgrzewających napojów
- Naturalnie wzmacnia odporność
Jałowiec owoc
- Intensywny, charakterystyczny aromat
- Lekko żywiczny smak z nutą słodyczy
- Doskonały dodatek do mięs, np. dziczyzny
- Polecany do marynat, kiszonek i sosów
- Wykorzystywany do aromatyzowania alkoholi
Kardamon cały /20g/
- Podkreśla smak słodkich dań i deserów
- Doskonały dodatek do kawy lub herbaty
- Korzenno-cytrusowy aromat
- Naturalnie odświeża oddech
- Pomaga zwalczać objawy przeziębienia
Kardamon mielony /35g/
- Doskonały do wypieków i deserów
- Korzenno- cytrusowy aromat
- Idealnie komponuje się z kawą
- Podkreśla smak wytrawnych dań
- Działa rozgrzewająco i zapobiega infekcjom
Kmin Rzymski (Kumin) mielony
- Wyrazisty, lekko pikantny, gorzkawy smak
- Niezbędny składnik kuchni orientalnej
- Podkreśla smak mięs, mi. in. jagnięciny i drobiu
- Polecany szczególnie do dań z ciecierzycą lub fasolą
- Wzbogaca aromat wielu potraw
Kmin Rzymski (Kumin) ziarno
- Wzbogaca aromat wielu potraw
- Wyrazisty, lekko pikantny, gorzkawy smak
- Niezbędny składnik kuchni orientalnej
- Podkreśla smak sosów, gulaszy i grillowanych mięs
- Polecany szczególnie do dań z roślin strączkowych
Kminek mielony
- Korzenny, gorzkawy, lekko ostry smak
- Niezbędny do wielu potraw kuchni polskiej
- Podkreśla smak mięs, zup, sałatek i sosów
- Polecany do dań z kapustą, np. bigosu, pierogów czy łazanek
- Wspomaga proces trawienia
Kminek ziarno
- Idealny dodatek do domowego pieczywa
- Podkreśla smak mięs, zup, dań z kapusty, fasoli i grochu
- Niezbędny do wielu potraw kuchni polskiej
- Korzenny, gorzkawy i lekko ostry smak
- Wspomaga proces trawienia
Kolendra mielona
- Ostro-słodki smak z cytrusową nutą
- Wyrazisty, korzenny aromat
- Podkreśla smak wytrawnych i słodkich dań
- Jeden z głównych składników curry
- Polecana do marynat, sosów i mięs
Kolendra ziarno
- Wyrazisty, korzenny aromat
- Ostro-słodki smak z cytrusową nutą
- Ważny składnik kuchni indyjskiej, meksykańskiej i bliskowschodniej
- Podkreśla smak drobiu, jagnięciny i ryb
- Polecana do marynat, sosów i warzyw
Kozieradka mielona
- Wyrazisty aromat i smak z orzechową nutą
- Ważny składnik kuchni indyjskiej
- Polecana do dań z drobiu
- Nadaje potrawom złocistej barwy
- Stosowana w domowych zabiegach pielęgnacyjnych
Liść laurowy
- Duże opakowanie - 9g
- Delikatny, lekko pikantny smak
- Aromatyczny, z ziołowo-korzenną nutą
- Niezastąpiony do bulionów, marynat i sosów
- Podkreśla smak i aromat wytrawnych dań
Papryczki peperoni całe
- Wyrazisty, ostry smak i aromat
- Podkreśla smak mięs, ryb, warzyw i bulionów
- Polecana do dań z różnych kuchni świata
- Wysoka zawartość kapsaicyny
- Działa rozgrzewająco i wspiera proces trawienia
Papryka czerwona chilli
- Intensywny, pikantny smak i aromat
- Polecana do dań kuchni meksykańskiej, węgierskiej i azjatyckiej
- Podkreśla smak mięs, ryb, zup i sosów
- Urozmaici smak czekoladowych deserów
- Wysoka zawartość kapsaicyny
Pieprz biały ziarna
- Delikatniejszy niż pieprz czarny
- Lekko pikantny, korzenny smak
- Charakterystyczny aromat
- Polecany do ryb, białego mięsa, jasnych sosów i serów
- Otrzymywany z dojrzałych owoców tej samej rośliny co czarny
Pieprz cayenne
- Pikantny, lekko słodkawy smak
- Intensywny, apetyczny aromat
- Wydobywa smak mięs, ryb i warzyw
- Podkreśla kolor przygotowywanych potraw
- Urozmaica smak sosów, marynat i czekoladowych deserów
Pieprz czarny mielony
- Wyrazisty, ostry smak i aromat
- Uniwersalna przyprawa do dań wytrawnych
- Podkreśla smak mięs, ryb, bulionów i sosów
- Zawiera piperynę, która wspiera trawienie
- Należy dodawać go pod koniec gotowania
Pieprz czarny ziarna
- Intensywny, pikantny smak i aromat
- Wszechstronne zastosowanie w kuchni
- Podkreśla smak wytrawnych potraw
- Polecany do mięs, ryb, zup i warzyw
- Zawiera piperynę, która wspiera trawienie
Pieprz czerwony ziarna
- Lekko pikantny, słodkawy smak
- Delikatny, charakterystyczny aromat
- Bogaty w substancje odżywcze
- Podkreśla smak dań wytrawnych oraz słodkich
- Polecany do sosów, sałatek i deserów
Pieprz kolorowy ziarna
- Mieszanka pieprzu czarnego, zielonego, białego i czerwonego
- Kompozycja pikantnych i łagodnych nut smakowych
- Wyrazisty aromat
- Podkreśla smak mięs, ryb, warzyw i sosów
- Uatrakcyjnia wygląd wielu potraw
Pieprz zielony ziarna
- Ostrość pieprzu z lekko słodkawą nutą
- Wyrazisty aromat
- Łagodniejszy niż pieprz czarny
- Podkreśla smak zup, mięs i ryb
- Odpowiednio suszone, niedojrzałe owoce pieprzu czarnego
Pietruszka liść
- Korzenny, odświeżający smak
- Delikatny aromat z cytrusową nutą
- Alternatywa dla świeżej pietruszki
- Wzbogaca smak dań mięsnych, rybnych i warzywnych
- Idealny dodatek do zup, sosów i sałatek
Przyprawa Pfeffer Gold /50g/
Pfeffer gold dosłownie znaczy z niemieckiego „złoty pieprz” i jest aromatyczną, ostrą mieszanką do wszelkiego rodzaju mięs i ostrych sosów. Doskonale nadaje się dla lubiących nieco pikanterii i charakteru w potrawach.
Sól cebulowa /60g/
Sól cebulowa ma oryginalny smak i zapach. Szczególnie polecana do nacierania każdego rodzaju mięsa, drobiu, ryb przed ich przyrządzeniem. Idealnie nadaje się do zup, sosów, sałatek, surówek warzywnych.
Sól Himalajska drobna
- Zdrowsza alternatywa dla soli kuchennej
- Produkt 100% naturalny, nieprzetworzony
- Bogate źródło minerałów
- Drobna konsystencja
- Nie zawiera antyzbrylaczy
Sól Himalajska gruba
- Produkt 100% naturalny, nieprzetworzony
- Zdrowsza alternatywa dla soli kuchennej
- Bogate źródło minerałów
- Idealna do dekoracji potraw
- Szeroki zastosowanie w kuchni i kosmetologii
Sól kłodawska niejodowana
- Bogate źródło mikroelementów
- Reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową
- Wspiera pracę układu mięśniowego i nerwowego
- Łagodzi stany zapalne
- Działa antybakteryjnie i przeciwobrzękowo
Sól koperkowa /80g/
Sól koperkowa to kolejna, interesująca odsłona soli smakowej. Sól ma oryginalny, bardzo mocny smak i zapach kopru. Idealnie nadaje się do zup, sosów, sałatek.
Sól ziołowa
- Aromatyczna mieszanka soli i ziół
- Z oregano, bazylią, lubczykiem i rozmarynem
- Podkreśla smak sosów, mięs, sałatek i warzyw
- 100% naturalne składniki
- Bez glutaminianu sodu
Wanilia laska
- Intensywny waniliowy zapach
- Esencjonalny smak
- Wysoka jakość
- Produkt 100% naturalny
- Starannie wyselekcjonowana
Ziele angielskie ziarno
- Niezastąpiony składnik wielu zup i marynat
- Podkreśla smak dań rybnych i mięsnych
- Lekko pikantny smak
- Głęboki, korzenny aromat
- Wspiera proces trawienia