Pieprz cayenne
Opis
Pieprz turecki, kajeński zwany także cayenne lub pieprzem kajeńskim, jest dalekim krewnym węgierskiej papryki. To nic innego jak sproszkowana papryka chilli. Swój ostry smak papryki zawdzięczają substancji zwanej kapsaicyną, która wykazuje wiele właściwości leczniczych m.in. przeciwbólowe, przeciwzapalne, antyrakowe, korzystnie wpływa na układ krążenia oraz trawienny.
Zastosowanie
Sprawdzi się doskonale wszędzie tam, gdzie potrzeba dodać nieco pikanterii oraz paprykowego posmaku. Można nim posypywać przekąski i zupy. Pasuje doskonale do boczku, kurczaka ryb i warzyw. Doda smaku zapiekankom i sosom.
Czy wiesz że?
Pieprz kajeński to niezwykle bogate źródło witaminy A.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Indie |
Masa netto | 40g |
Informacja | Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu oraz zbóż zawierających gluten, używanych na zakładzie. |