Pieprz, to druga zaraz po soli, najczęściej używana przyprawa. Kiedyś ceniony na równi ze złotem, dziś niezastąpiony w każdej kuchni. Chociaż wciąż najbardziej popularny jest pieprz czarny, to coraz większym zainteresowaniem cieszą się jego pozostałe rodzaje: biały, zielony i czerwony oraz mieszanki. Pieprz czarny, zielony i biały to owoce tej samej rośliny, różnica w ich kolorze i smaku, wynika z odmiennego czasu zbioru i sposobu obróbki ziaren. Pieprz czerwony, jest natomiast owocem innej rośliny- pieprzowca brazylijskiego. Jego łagodniejszy, słodkawy zapach sprawia, że jest wykorzystywany również do ciast, deserów i lodów.
Pieprze
Pieprz biały ziarna
- Delikatniejszy niż pieprz czarny
- Lekko pikantny, korzenny smak
- Charakterystyczny aromat
- Polecany do ryb, białego mięsa, jasnych sosów i serów
- Otrzymywany z dojrzałych owoców tej samej rośliny co czarny
Pieprz cayenne
- Pikantny, lekko słodkawy smak
- Intensywny, apetyczny aromat
- Wydobywa smak mięs, ryb i warzyw
- Podkreśla kolor przygotowywanych potraw
- Urozmaica smak sosów, marynat i czekoladowych deserów
Pieprz czarny mielony
- Wyrazisty, ostry smak i aromat
- Uniwersalna przyprawa do dań wytrawnych
- Podkreśla smak mięs, ryb, bulionów i sosów
- Zawiera piperynę, która wspiera trawienie
- Należy dodawać go pod koniec gotowania
Pieprz czarny ziarna
- Intensywny, pikantny smak i aromat
- Wszechstronne zastosowanie w kuchni
- Podkreśla smak wytrawnych potraw
- Polecany do mięs, ryb, zup i warzyw
- Zawiera piperynę, która wspiera trawienie
Pieprz czerwony ziarna
- Lekko pikantny, słodkawy smak
- Delikatny, charakterystyczny aromat
- Bogaty w substancje odżywcze
- Podkreśla smak dań wytrawnych oraz słodkich
- Polecany do sosów, sałatek i deserów
Pieprz kolorowy ziarna
- Mieszanka pieprzu czarnego, zielonego, białego i czerwonego
- Kompozycja pikantnych i łagodnych nut smakowych
- Wyrazisty aromat
- Podkreśla smak mięs, ryb, warzyw i sosów
- Uatrakcyjnia wygląd wielu potraw
Pieprz zielony ziarna
- Ostrość pieprzu z lekko słodkawą nutą
- Wyrazisty aromat
- Łagodniejszy niż pieprz czarny
- Podkreśla smak zup, mięs i ryb
- Odpowiednio suszone, niedojrzałe owoce pieprzu czarnego
Przyprawa Pfeffer Gold /50g/
Pfeffer gold dosłownie znaczy z niemieckiego „złoty pieprz” i jest aromatyczną, ostrą mieszanką do wszelkiego rodzaju mięs i ostrych sosów. Doskonale nadaje się dla lubiących nieco pikanterii i charakteru w potrawach.