

Pieprz, to druga zaraz po soli, najczęściej używana przyprawa. Kiedyś ceniony na równi ze złotem, dziś niezastąpiony w każdej kuchni. Chociaż wciąż najbardziej popularny jest pieprz czarny, to coraz większym zainteresowaniem cieszą się jego pozostałe rodzaje: biały, zielony i czerwony oraz mieszanki. Pieprz czarny, zielony i biały to owoce tej samej rośliny, różnica w ich kolorze i smaku, wynika z odmiennego czasu zbioru i sposobu obróbki ziaren. Pieprz czerwony, jest natomiast owocem innej rośliny- pieprzowca brazylijskiego. Jego łagodniejszy, słodkawy zapach sprawia, że jest wykorzystywany również do ciast, deserów i lodów.
Pieprze
Pieprz biały ziarna /45g/

Pieprz biały jest mniej palący i bardziej subtelny niż czarny. Ma lekko korzenny smak i aromat. Pieprz pochodzi z Indii, a w średniowieczu uznawano go za przyprawę królów i magnatów. Kupowano go na wagę złota. Obecnie pieprz na szeroką skalę uprawiany jest głównie na Archipelagu Malajskim.
Pieprz cayenne

Pieprz turecki, kajeński zwany także cayenne lub pieprzem kajeńskim, jest dalekim krewnym węgierskiej papryki. To nic innego jak sproszkowana papryka chilli. Swój ostry smak papryki zawdzięczają substancji zwanej kapsaicyną, która wykazuje wiele właściwości leczniczych m.in. przeciwbólowe, przeciwzapalne, antyrakowe, korzystnie wpływa na układ krążenia oraz trawienny.
Pieprz czarny mielony /30g/

Pierwsza wzmianka o pieprzu pochodzi z Indii sprzed około 4000 lat. Grecy znali go pod nazwą „peperi”. Rzymianin Pliniusz sławił jego cudowne działanie. Vasco da Gama przywiózł ze swojej pierwszej podróży pełny ładunek pieprzu. Był on używany nie tylko jako przyprawa, ale również jako środek wymiany, jako pieniądz.
Pieprz czarny ziarna /35g/

Pierwsza wzmianka o pieprzu pochodzi z Indii sprzed około 4000 lat. Grecy znali go pod nazwą „peperi”. Rzymianin Pliniusz sławił jego cudowne działanie. Vasco da Gama przywiózł ze swojej pierwszej podróży pełny ładunek pieprzu. Był on używany nie tylko jako przyprawa, ale również jako środek wymiany, jako pieniądz.
Pieprz czerwony ziarna /20g/

Pieprz czerwony nazywany jest również peruwiańskim. Nazwa tych jadalnych, czerwonych owoców wywodzi się od uderzającego podobieństwa do złudzenia, przypominający typowy pieprz czarny, choć nawet nie jest spokrewniony z roślinami rzędu pieprzowatych. Charakteryzuje się słodkawym, początkowo łagodnym później odrobinę pikantnym smakiem.
Pieprz kolorowy ziarna /35g/

Pieprz kolorowy to mieszanka ziaren pieprzu czarnego, białego, zielonego i czerwonego. Wyjątkowo barwna kompozycja, która zawiera słodkie i bardziej ostre nuty smakowe. Sprawia, że nie tylko smak, ale i wygląd potrawy staje się atrakcyjny.
Pieprz zielony ziarna

Pieprz zielony to niedojrzałe owoce pieprzu czarnego. Pierwsze wzmianki o pieprzu pochodzą z Indii sprzed około 4000 lat. Był on używany nie tylko jako przyprawa, ale też jako pieniądz. Był tak wysoko ceniony, że gdy pojedyncze ziarno pieprzu spadło na podłogę, szukano go tak pieczołowicie, jak gdyby zostały zgubione perły.
Pieprz ziołowy /35g/

Pieprz ziołowy to mieszanka ziół i przypraw. Nadaje potrawom miły korzenny smak. Połączenie gorczycy, kolendry, majeranku, cząbru, kminku, bazylii, tymianku, curry, papryki ostrej,stanowi kompozycję o bardzo przyjemnym, intensywnym zapachu.