

Warzywa to bez wątpienia jedna z najzdrowszych grup produktów spożywczych, odpowiednia zarówno dla osób odchudzających się, jak i dla cierpiących na cukrzycę. Są świetnym źródłem witamin i składników mineralnych. Warzywa zawierają niewiele cukrów prostych, w związku z tym mniejsze jest ryzyko wystąpienia próchnicy zębów. Sporo żelaza zawierają warzywa liściaste. Najwięcej witaminy C występuje w: papryce, natce pietruszki czy chrzanie.
Dzięki specjalistycznemu suszeniu, możemy przez cały rok cieszyć się zarówno właściwościami odżywczymi, jak i niezwykłym smakiem i aromatem przypraw produkowanych z warzyw.
PRZYPRAWY WARZYWNE
Cebulka prażona /90g/

Chłop z kołchozu na Kaukazie, Nazar Alamow, żył 136 lat, przez całe życie codziennie jadał zupę z czterech cebul. W innych krajach wschodu ludzie, którzy dożywali sędziwego wieku, spożywali regularnie przed pójściem na spoczynek jedną cebulę.
Czosnek granulowany /40g/

Ojczyzną czosnku są stepy Azji Środkowej, jednakże już 5000 lat temu mieszkańcy osiedleni między Nilem a Gangesem uważali go za niezbędny artykuł spożywczy i przyprawę. Kuchnia francuska zawdzięcza swoją światową sławę między innymi czosnkowi, którego minimalną ilość dodaje do wielu potraw.
Czosnek w płatkach /35g/

Ojczyzną czosnku są stepy Azji Środkowej, jednakże już 5000 lat temu mieszkańcy osiedli między Nilem a Gangesem uważali go za niezbędny artykuł spożywczy i przyprawę. Kuchnia francuska zawdzięcza swoją światową sławę między innymi czosnkowi, którego minimalną ilość dodaje do wielu potraw.
Papryczki peperoni całe /20g/

Papryczka peperoni odmiana Birds Eye to bardzo mała, ostra odmiana. Zdania są podzielone jeśli chodzi o jej pochodzenie. Jedni twierdzą, że z Włoch, inni, że z Peru.
Papryka czerwona chilli /40g/

Papryka czerwona chilli zawdzięcza swój ostry smak zawartej w niej kapsaicynie, która ma właściwości drażniące i rozgrzewające skórę i błonę śluzową. Papryka chilli powoduje wzrost endorfin, które odpowiedzialne są za dobre samopoczucie, uczucie zakochania i zadowolenia z siebie.
Papryka czerwona słodka /40g/

Papryka słodka mielona jest jedną z najczęściej używanych przypraw w kuchni. Jest dobrym dodatkiem dla każdej potrawy. Pobudza apetyt i wydzielanie soku żołądkowego. Jest narodową przyprawą Węgier, gdzie nazywana jest „czerwonym złotem”.
Papryka czerwona w płatkach /15g/

Papryka czerwona w płatkach jest bardzo wdzięczną przyprawą do wszelakich dań. Jest dobrym dodatkiem do zup, sosów i sałatek. Pobudza apetyt i wydzielanie soku żołądkowego.
Jest narodową przyprawą Węgier, gdzie nazywana jest „czerwonym złotem”.
Papryka wędzona słodka

Papryka czerwona jest jedną z najczęściej używanych przypraw. Szczególnie popularna jest w kuchni węgierskiej, hiszpańskiej oraz arabskiej. W wersji wędzonej dobrze znana papryka, zyskuje niezwykle wyrazisty aromat i intensywny, słodki smak. Papryka słodka wędzona powstaje w procesie wędzenia suszonych owoców papryki z wykorzystaniem drewna dębowego. Dopiero tak przygotowana papryka zostaje zmielona, dzięki czemu zachowuje charakterystyczny aromat dymu wędzarniczego.
Pieprz cayenne

Pieprz turecki, kajeński zwany także cayenne lub pieprzem kajeńskim, jest dalekim krewnym węgierskiej papryki. To nic innego jak sproszkowana papryka chilli. Swój ostry smak papryki zawdzięczają substancji zwanej kapsaicyną, która wykazuje wiele właściwości leczniczych m.in. przeciwbólowe, przeciwzapalne, antyrakowe, korzystnie wpływa na układ krążenia oraz trawienny.
Pomidor w płatkach

Pomidor suszony w płatkach zawiera w sobie witaminę C, który wzmacnia odporność. Zawiera w sobie również potas, który obniża ciśnienie. Pomidor jest prawdziwym królem w kuchni. Bardzo chętnie używa się go podczas przygotowania rozmaitych kanapek, sałatek, zup.