Papryka wędzona słodka
Opis
Papryka czerwona jest jedną z najczęściej używanych przypraw. Szczególnie popularna jest w kuchni węgierskiej, hiszpańskiej oraz arabskiej. W wersji wędzonej dobrze znana papryka, zyskuje niezwykle wyrazisty aromat i intensywny, słodki smak. Papryka słodka wędzona powstaje w procesie wędzenia suszonych owoców papryki z wykorzystaniem drewna dębowego. Dopiero tak przygotowana papryka zostaje zmielona, dzięki czemu zachowuje charakterystyczny aromat dymu wędzarniczego.
Zastosowanie
Papryka słodka wędzona doskonale podkreśli smak wielu dań. Idealnie sprawdzi się do mięs, sosów, marynat, zapiekanek czy zup. Jej dodatek urozmaici smak znanych potraw, takich jak: gulasz, leczo, fasolka po bretońsku czy bigos. Bardzo dobrze komponuje się z serami, warzywami na ciepło oraz różnymi pastami do pieczywa.
Czy wiesz że?
Do Europy papryka czerwona dotarła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Dziś za europejską stolicę tego warzywa uważane są Węgry, gdzie paprykę nazywa się "czerwonym złotem".
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Hiszpania |
Masa netto | 45 g |
Informacja | Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu oraz zbóż zawierających gluten, używanych na zakładzie. |