Cynamon laski /20g/
Opis
Prawdopodobnie najstarsza przyprawa, wspominana już w Biblii jako jedna z wonności wchodzących w skład oleju, którym namaszczano Arkę. Wzmianki o cynamonie notuje także chińska księga zielarska, napisana 2700 lat p.n.e. W Polsce używany jest głównie cynamon cejloński, który do Europy trafił w XVII wieku dzięki Holendrom. Uważany także za afrodyzjak.
Zastosowanie
Używany głównie do wypieków, słodkich dań mlecznych, a także jako składnik przypraw korzennych, stosowanych do wyrobu pieników lub do aromatyzowania grzanego wina. Może także być dodatkiem do dań mięsnych, nadającym im egzotyczny posmak.W kuchni marokańskiej i irańskiej dodawany do dań z jagnięciny.
Czy wiesz że?
Ostatnie badania wykazały, że spożywanie zaledwie pół łyżeczki cynamonu dziennie może obniżyć poziom cukru we krwi, cholesterolu i trójglicerydów nawet o 20%.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Indonezja |
Masa netto | 20 g |
Informacja | Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu oraz zbóż zawierających gluten, używanych na zakładzie. |