Obecnie trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw korzennych. Podnoszą one smak potraw i ciast. Często zwykłej potrawie potrafią nadać niepowtarzalny smak i aromat. Mają również dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Należy je właściwie przechowywać (w zamkniętych pojemnikach) ponieważ tracą swój niezwykły aromat. Umiejętne stosowanie przypraw to prawdziwa sztuka. Oczywiście, aby sztukę tę móc uprawiać, trzeba zaznajomić się z właściwościami poszczególnych przypraw, bez tej niezbędnej wiedzy, trudno byłoby przygotowywać potrawy o pożądanych kompozycjach smakowych, zapachowych i estetycznych. Należy jednak pamiętać, że w stosowaniu przypraw konieczny jest umiar, a poza tym liczą się indywidualne upodobania i przyzwyczajenia.
Przyprawy korzenne
Anyż gwiazdkowy /10g/
- Lekko pikantny, słodkawy smak
- Wyrazisty, charakterystyczny aromat
- Podkreśla smak potraw warzywnych i mięsnych
- Idealny dodatek do napojów i deserów
- Wspomaga proces trawienia
Cynamon laski /20g/
- Niezwykle aromatyczny
- Słodkawo-korzenny, lekko pikantny smak
- Idealny do zimowej herbaty lub kompotu
- Niezastąpiony dodatek do grzańca
- Podkreśli smak słodkich i wytrawnych dań
Cynamon mielony /35g/
- Wyrazisty, korzenny aromat
- Słodkawy, lekko pikantny smak
- Idealny dodatek do słodkich wypieków i deserów
- Podkreśla smak wielu dań mięsnych
- Niezastąpiony w potrawach kuchni orientalnej
Czarnuszka
- Idealny dodatek do domowego pieczywa
- Urozmaica smak sałatek, twarogu i past kanapkowych
- Lekko pikantny, korzenny smak
- Używana jako alternatywa dla pieprzu
- Naturalnie wzmacnia odporność
Gałka muszkatołowa cała
- Korzenny, słodko-gorzki smak z pikantną nutą
- Świeżo starta nadaje potrawom wyjątkowego aromatu
- Idealna do ciast, deserów i słodkich napojów
- Niezbędny składnik wielu sosów, np. beszamelowego
- Podkreśla smak dań mięsnych
Gałka muszkatołowa mielona
- Nadaje potrawom niezwykły aromat
- Idealna do słodkich dań i napojów
- Niezbędny składnik wielu sosów, np. beszamelowego
- Korzenny, słodko-gorzki smak z pikantną nutą
- Podkreśla smak dań mięsnych
Goździki całe /25g/
- Podkreślają smak słodkich i wytrawnych potraw
- Wyrazisty, korzenny aromat
- Słodkawy, lekko pikantny smak
- Idealny dodatek do kompotów lub grzańca
- Naturalnie odświeżają oddech
Goździki mielone /45g/
Goździki należą do najstarszych przypraw w dziejach ludzkości. Są „gwoździem” średniowiecza, wychwalanym w pieśniach trubadurów. Jako specjał cenione były na wagę złota. Używano ich innymi do odświeżania oddechu. Do Europy trafiły w XI wieku za sprawą Portugalczyków i Holendrów.
Imbir mielony /40g/
- Wyrazisty, pikantno-słodki smak
- Niezastąpiony do potraw kuchni azjatyckiej
- Podkreśla smak słodkich i wytrawnych dań
- Doskonały dodatek do herbaty i rozgrzewających napojów
- Naturalnie wzmacnia odporność
Kardamon cały /20g/
- Podkreśla smak słodkich dań i deserów
- Doskonały dodatek do kawy lub herbaty
- Korzenno-cytrusowy aromat
- Naturalnie odświeża oddech
- Pomaga zwalczać objawy przeziębienia
Kardamon mielony /35g/
- Doskonały do wypieków i deserów
- Korzenno- cytrusowy aromat
- Idealnie komponuje się z kawą
- Podkreśla smak wytrawnych dań
- Działa rozgrzewająco i zapobiega infekcjom
Kmin Rzymski (Kumin) mielony
- Wyrazisty, lekko pikantny, gorzkawy smak
- Niezbędny składnik kuchni orientalnej
- Podkreśla smak mięs, mi. in. jagnięciny i drobiu
- Polecany szczególnie do dań z ciecierzycą lub fasolą
- Wzbogaca aromat wielu potraw
Kmin Rzymski (Kumin) ziarno
- Wzbogaca aromat wielu potraw
- Wyrazisty, lekko pikantny, gorzkawy smak
- Niezbędny składnik kuchni orientalnej
- Podkreśla smak sosów, gulaszy i grillowanych mięs
- Polecany szczególnie do dań z roślin strączkowych
Kminek mielony
- Korzenny, gorzkawy, lekko ostry smak
- Niezbędny do wielu potraw kuchni polskiej
- Podkreśla smak mięs, zup, sałatek i sosów
- Polecany do dań z kapustą, np. bigosu, pierogów czy łazanek
- Wspomaga proces trawienia
Kminek ziarno
- Idealny dodatek do domowego pieczywa
- Podkreśla smak mięs, zup, dań z kapusty, fasoli i grochu
- Niezbędny do wielu potraw kuchni polskiej
- Korzenny, gorzkawy i lekko ostry smak
- Wspomaga proces trawienia
Kolendra mielona
- Ostro-słodki smak z cytrusową nutą
- Wyrazisty, korzenny aromat
- Podkreśla smak wytrawnych i słodkich dań
- Jeden z głównych składników curry
- Polecana do marynat, sosów i mięs
Kolendra ziarno
- Wyrazisty, korzenny aromat
- Ostro-słodki smak z cytrusową nutą
- Ważny składnik kuchni indyjskiej, meksykańskiej i bliskowschodniej
- Podkreśla smak drobiu, jagnięciny i ryb
- Polecana do marynat, sosów i warzyw
Kozieradka mielona
- Wyrazisty aromat i smak z orzechową nutą
- Ważny składnik kuchni indyjskiej
- Polecana do dań z drobiu
- Nadaje potrawom złocistej barwy
- Stosowana w domowych zabiegach pielęgnacyjnych
Liść laurowy
- Duże opakowanie - 9g
- Delikatny, lekko pikantny smak
- Aromatyczny, z ziołowo-korzenną nutą
- Niezastąpiony do bulionów, marynat i sosów
- Podkreśla smak i aromat wytrawnych dań
Wanilia laska
- Intensywny waniliowy zapach
- Esencjonalny smak
- Wysoka jakość
- Produkt 100% naturalny
- Starannie wyselekcjonowana
Ziele angielskie ziarno
- Niezastąpiony składnik wielu zup i marynat
- Podkreśla smak dań rybnych i mięsnych
- Lekko pikantny smak
- Głęboki, korzenny aromat
- Wspiera proces trawienia