Kolendra mielona
Opis
Kolendra wymieniana jest już w Biblii jako roślina uprawna, a w grobowcach faraonów znaleziono jej nasiona. Grecy i Rzymianie dodawali kolendry do wina, aby nadać mu aromat i smak. Chińczycy z kolei wierzyli, że kolendra może zapewnić nieśmiertelność.
Zastosowanie
Kolendra jest przyprawą mającą wielostronne zastosowanie. Nadaje niepowtarzalny smak potrawom z ryb. Stosowana zarówno do wyrobów słodkich (pierników, szarlotki) jak i do potraw ostrych (mięso wieprzowe, gęś, dziczyzna czy baranina). Jest jednym z głównych składników carry.
Czy wiesz że?
Kolendra doskonale komponuje się z szynką i wieprzowiną, zwłaszcza, gdy do potrawy dodana jest pomarańcza.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Indie |
Masa netto | 30g |
Informacja | Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu oraz zbóż zawierających gluten, używanych na zakładzie. |