Przyprawa do Rosołu
Opis
Trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad bez pysznego rosołu. Jest zdrowy i doskonale rozgrzewa. Prof. Miodek tłumaczy, skąd wzięła się nazwa tego popularnego wywaru. Wywodzi się ona od słowa rozsól, czyli rozsolić i jest związana z solą, a swoją obecną nazwę zawdzięcza trudnej dzisiaj do wymówienia zbitce spółgłoskowej. W przeszłości, gdy nie było jeszcze lodówek jedynymi sposobami konserwowania mięsa było suszenie, wędzenie czy też solenie. Mięso wysuszone i obsypane solą twardniało, a żeby uzyskać miękką strukturę i pozbyć się nadmiaru soli gotowano je w wodzie.
Zastosowanie
Nasza wyjątkowa mieszanka, doskonale dobranych przypraw, podkreśli smak wywaru. Nada charakterystyczny smak i zapach ziół oraz przypraw. Zawiera odpowiednią proporcję soli, więc nie będzie już konieczności jej dodawania.
Czy wiesz że?
Rosół dostarcza organizmowi składniki mineralne takie jak magnez, potas, wapń, aminokwasy oraz kolagen. Jedzenie rosołu pomaga na problemy z jelitami, poprawia jakość skóry i włosów, a także wspomaga walkę z przeziębieniem. Co ciekawe, dietetyk drużyny koszykarskiej Los Angeles Leakers dopisał do diety zawodników tę właśnie zupę.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Polska |
Masa netto | 200 g |
Skład | Sól, marchew, pasternak, cukier, pietruszka, cebula, liść laurowy, aromat, seler, barwnik - witamina B2 |
Informacja | Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu oraz zbóż zawierających gluten, używanych na zakładzie. |