Chyba w żadnej kuchni przyprawy nie odgrywają tak dużego znaczenia, jak w kuchni Dalekiego Wschodu. Kuchnia Indyjska, Chińska czy Japońska nie mogłaby istnieć bez przypraw. Dzisiaj, dzięki technice i nowoczesnym środkom transportu, nie ma konieczności wybierać się na drugi koniec świata, aby poczuć smaki orientu.
Z przyjemnością przedstawiamy Państwu przyprawy z różnych, odległych regionów świata, które pozwolą Państwu poczuć klimat dalekich krajów i być może zagoszczą na dobre w kuchni.
Przyprawy orientalne
Anyż gwiazdkowy /10g/
- Lekko pikantny, słodkawy smak
- Wyrazisty, charakterystyczny aromat
- Podkreśla smak potraw warzywnych i mięsnych
- Idealny dodatek do napojów i deserów
- Wspomaga proces trawienia
Cynamon laski /20g/
- Niezwykle aromatyczny
- Słodkawo-korzenny, lekko pikantny smak
- Idealny do zimowej herbaty lub kompotu
- Niezastąpiony dodatek do grzańca
- Podkreśli smak słodkich i wytrawnych dań
Cynamon mielony /35g/
- Wyrazisty, korzenny aromat
- Słodkawy, lekko pikantny smak
- Idealny dodatek do słodkich wypieków i deserów
- Podkreśla smak wielu dań mięsnych
- Niezastąpiony w potrawach kuchni orientalnej
Gałka muszkatołowa cała
- Korzenny, słodko-gorzki smak z pikantną nutą
- Świeżo starta nadaje potrawom wyjątkowego aromatu
- Idealna do ciast, deserów i słodkich napojów
- Niezbędny składnik wielu sosów, np. beszamelowego
- Podkreśla smak dań mięsnych
Gałka muszkatołowa mielona
- Nadaje potrawom niezwykły aromat
- Idealna do słodkich dań i napojów
- Niezbędny składnik wielu sosów, np. beszamelowego
- Korzenny, słodko-gorzki smak z pikantną nutą
- Podkreśla smak dań mięsnych
Goździki całe /25g/
- Podkreślają smak słodkich i wytrawnych potraw
- Wyrazisty, korzenny aromat
- Słodkawy, lekko pikantny smak
- Idealny dodatek do kompotów lub grzańca
- Naturalnie odświeżają oddech
Goździki mielone /45g/
Goździki należą do najstarszych przypraw w dziejach ludzkości. Są „gwoździem” średniowiecza, wychwalanym w pieśniach trubadurów. Jako specjał cenione były na wagę złota. Używano ich innymi do odświeżania oddechu. Do Europy trafiły w XI wieku za sprawą Portugalczyków i Holendrów.
Imbir mielony /40g/
- Wyrazisty, pikantno-słodki smak
- Niezastąpiony do potraw kuchni azjatyckiej
- Podkreśla smak słodkich i wytrawnych dań
- Doskonały dodatek do herbaty i rozgrzewających napojów
- Naturalnie wzmacnia odporność
Kardamon cały /20g/
- Podkreśla smak słodkich dań i deserów
- Doskonały dodatek do kawy lub herbaty
- Korzenno-cytrusowy aromat
- Naturalnie odświeża oddech
- Pomaga zwalczać objawy przeziębienia
Kardamon mielony /35g/
- Doskonały do wypieków i deserów
- Korzenno- cytrusowy aromat
- Idealnie komponuje się z kawą
- Podkreśla smak wytrawnych dań
- Działa rozgrzewająco i zapobiega infekcjom
Liść laurowy
- Duże opakowanie - 9g
- Delikatny, lekko pikantny smak
- Aromatyczny, z ziołowo-korzenną nutą
- Niezastąpiony do bulionów, marynat i sosów
- Podkreśla smak i aromat wytrawnych dań
Papryczki peperoni całe
- Wyrazisty, ostry smak i aromat
- Podkreśla smak mięs, ryb, warzyw i bulionów
- Polecana do dań z różnych kuchni świata
- Wysoka zawartość kapsaicyny
- Działa rozgrzewająco i wspiera proces trawienia
Papryka czerwona chilli
- Intensywny, pikantny smak i aromat
- Polecana do dań kuchni meksykańskiej, węgierskiej i azjatyckiej
- Podkreśla smak mięs, ryb, zup i sosów
- Urozmaici smak czekoladowych deserów
- Wysoka zawartość kapsaicyny
Pieprz biały ziarna
- Delikatniejszy niż pieprz czarny
- Lekko pikantny, korzenny smak
- Charakterystyczny aromat
- Polecany do ryb, białego mięsa, jasnych sosów i serów
- Otrzymywany z dojrzałych owoców tej samej rośliny co czarny
Pieprz cayenne
- Pikantny, lekko słodkawy smak
- Intensywny, apetyczny aromat
- Wydobywa smak mięs, ryb i warzyw
- Podkreśla kolor przygotowywanych potraw
- Urozmaica smak sosów, marynat i czekoladowych deserów
Pieprz czarny mielony
- Wyrazisty, ostry smak i aromat
- Uniwersalna przyprawa do dań wytrawnych
- Podkreśla smak mięs, ryb, bulionów i sosów
- Zawiera piperynę, która wspiera trawienie
- Należy dodawać go pod koniec gotowania
Pieprz czarny ziarna
- Intensywny, pikantny smak i aromat
- Wszechstronne zastosowanie w kuchni
- Podkreśla smak wytrawnych potraw
- Polecany do mięs, ryb, zup i warzyw
- Zawiera piperynę, która wspiera trawienie
Pieprz czerwony ziarna
- Lekko pikantny, słodkawy smak
- Delikatny, charakterystyczny aromat
- Bogaty w substancje odżywcze
- Podkreśla smak dań wytrawnych oraz słodkich
- Polecany do sosów, sałatek i deserów
Pieprz kolorowy ziarna
- Mieszanka pieprzu czarnego, zielonego, białego i czerwonego
- Kompozycja pikantnych i łagodnych nut smakowych
- Wyrazisty aromat
- Podkreśla smak mięs, ryb, warzyw i sosów
- Uatrakcyjnia wygląd wielu potraw
Pieprz zielony ziarna
- Ostrość pieprzu z lekko słodkawą nutą
- Wyrazisty aromat
- Łagodniejszy niż pieprz czarny
- Podkreśla smak zup, mięs i ryb
- Odpowiednio suszone, niedojrzałe owoce pieprzu czarnego
Wanilia laska
- Intensywny waniliowy zapach
- Esencjonalny smak
- Wysoka jakość
- Produkt 100% naturalny
- Starannie wyselekcjonowana
Ziele angielskie ziarno
- Niezastąpiony składnik wielu zup i marynat
- Podkreśla smak dań rybnych i mięsnych
- Lekko pikantny smak
- Głęboki, korzenny aromat
- Wspiera proces trawienia