Kardamon mielony /35g/
Opis
Kardamon jest jedną z najdroższych przypraw świata (zaraz po szafranie). Był znany już w Egipcie, został opisany w papirusach. Podobno Kleopatra kazała palić kardamon, przed wizytami Marka Antoniusza, aby uzyskać piękny zapach powietrza. W krajach Środkowego Wschodu dodaje się kardamon do kawy, co stanowi wyraz szacunku wobec gościa.
Zastosowanie
Kardamon dodaje niezwykłego aromatu potrawom, jest też cenionym afrodyzjakiem i niezastąpionym lekiem. Doskonały do aromatyzowania pierników, marcepanów, deserów i sałatek. Poprawia smak zup (rosołu, grochówki). Dodaje się go także do słodkich ciast, naleśników, sosów a także dań mięsnych i rybnych.
Czy wiesz że?
Kardamon, rośnie w lasach tropikalnych i może wyrosnąć na wysokości od 800 do 1500 metrów n.p.m.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Gwatemala |
Masa netto | 35g |
Informacja | Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu oraz zbóż zawierających gluten, używanych na zakładzie. |