

Sól jest ważnym składnikiem diety zarówno ludzi, jak i zwierząt. Człowiek wykorzystuje ją już zapewne od czasów prehistorycznych, jednak pierwsze wzmianki na ten temat można znaleźć dopiero w datowanych na ok. 3000 rok p.n.e. egipskich dokumentach dotyczących konserwacji mięsa. W kuchni przeważnie używamy soli pod postacią chlorku sodu. Jest to nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego (kwasu chlorowodorowego) i sodu. W przyrodzie chlorek sodu występuje pod postacią minerału –halitu, tworząc pokłady soli kamiennej. Występuje również w wodzie morskiej oraz w wodach mineralnych (najwięcej w tzw. solankach).
Alternatywą dla soli kamiennej, jest himalajska sól krystaliczna. Najzdrowsza i najczystsza sól na Ziemi. Oryginalna musi pochodzić z Pakistanu.
Sole
Sól Himalajska drobna

- Zdrowsza alternatywa dla soli kuchennej
- Produkt 100% naturalny, nieprzetworzony
- Bogate źródło minerałów
- Drobna konsystencja
- Nie zawiera antyzbrylaczy
Sól Himalajska gruba

- Produkt 100% naturalny, nieprzetworzony
- Zdrowsza alternatywa dla soli kuchennej
- Bogate źródło minerałów
- Idealna do dekoracji potraw
- Szeroki zastosowanie w kuchni i kosmetologii
Sól kłodawska

- Bogate źródło mikroelementów
- Reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową
- Wspiera pracę układu mięśniowego i nerwowego
- Łagodzi stany zapalne
- Działa antybakteryjnie i przeciwobrzękowo
Sól ziołowa

- Aromatyczna mieszanka soli i ziół
- Z oregano, bazylią, lubczykiem i rozmarynem
- Podkreśla smak sosów, mięs, sałatek i warzyw
- 100% naturalne składniki
- Bez glutaminianu sodu