Gałka muszkatołowa mielona
Opis
O tę przyprawę toczono niegdyś wojny; w czasach antycznych była spalana na ołtarzach z kadzidłem i ambrą. Przywieziona z Indii do Konstantynopola docierała do Europy w niewielkich ilościach i byłą bardzo droga. Później jej importem zajęli się Hiszpanie, Portugalczycy i Holendrzy.
Zastosowanie
Doskonale nadaje się do potraw z jagnięciny i baraniny, a także do warzyw (Holendrzy dodają gałkę do wielu potraw, na przykład do ziemniaków puree, kalafiora itp.). Gałka jest używana także do aromatyzowania pierników, grzanego wina i piwa.
Czy wiesz że?
Gałka muszkatołowa nie jest orzechem, lecz ziarnem mięsistego owocu.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | NIemcy |
Masa netto | 30g |
Informacja | Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu oraz zbóż zawierających gluten, używanych na zakładzie. |