Imbir mielony /40g/
Opis
Imbir jest w Azji uprawiany i użytkowany od tysiącleci – wspominają o nim chińskie księgi medyczne z około 2700 roku p.n.e. Dzięki Fenicjanom trafił z Azji do Europy, początkowo jako środek płatniczy. Już w I wieku n.e. polecany przez rzymskiego smakosza Caeliusa Apiciusa jako dodatek do mięs, drobiu i sosów. Uważany za afrodyzjak.
Zastosowanie
Często dodawany do potraw kuchni chińskiej. Niezastąpiony jako przyprawa do pasztetów. Używany do aromatyzowania pierników. Pasuje zarówno do słodkich, jak i ostrych potraw. Doskonały do pieczeni z mięsa wieprzowego i baraniego oraz dziczyzny. Wchodzi w skład przyprawy curry.
Czy wiesz że?
Przeciwzapalne działanie imbiru pomaga złagodzić ból i zmniejszyć stan zapalny stawów, przeciwdziała reumatyzmowi i skurczom mięśni.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Masa netto | 40g |
Informacja | Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu oraz zbóż zawierających gluten, używanych na zakładzie. |