Kminek ziarno
Opis
Według wielu dokumentów kminek jest najstarszą przyprawą świata. Znaleziono go w wykopaliskach z młodszej epoki kamiennej ( 3000 lat p.n.e). Starożytni Grecy i Rzymianie, uważali go za środek ułatwiający trawienie potraw strączkowych. Wspomniany został także w angielskich rękopisach z XIII w. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa cuminum.
Zastosowanie
Doskonały dodatek do potraw tłustych (wieprzowina) oraz dań z roślin strączkowych. Dodaje się go do kapusty - zarówno świeżej jak i kwaszonej oraz buraków. Używany również jako dodatek do wypieków, chleba, bułek czy paluszków. Z kminku otrzymuje się także „kminkówkę” - mocny napój alkoholowy. Kminek należy stosować bez dodawania innych przypraw (nie dotyczy soli, pieprzu i cebuli).
Czy wiesz że?
Kminek pobudza apetyt i sprzyja trawieniu.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Finlandia |
Masa netto | 30g |
Informacja | Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu oraz zbóż zawierających gluten, używanych na zakładzie. |