Czarnuszka
Opis
Znana już w starożytności, uważana za panaceum (lek na wszelkie dolegliwości). W Egipcie używane przez Kleopatrę i królową w celach upiększających i leczniczych. Znana była jako "ziarno Benedykta".W księdze ziół asyryjskich opisywano nasiona czarnuszki jako lekarstwo na problemy żołądkowe oraz do stosowania zewnętrznego na problemy skórne, takie jak świąd, wysypka, opryszczka.
Zastosowanie
Do przyprawiania warzyw, roślin strączkowych, jogurtów, twarogów, marynat. Używana do aromatyzowania wina. Sproszkowane nasiona czarnuszki stanowią namiastkę pieprzu, przydatną w kuchni dietetycznej.
Czy wiesz że?
Nasiona czarnuszki mają właściwości odpychające niektóre owady, np.: mole.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Indie |
Masa netto | 40g |
Informacja | Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu oraz zbóż zawierających gluten, używanych na zakładzie. |