Cząber
Opis
Używany już w starożytnym Rzymie. Pospolity w średniowiecznej Europie. Miał podobno zapobiegać sklerozie. Uważany niegdyś za afrodyzjak (jego łacińska nazwa pochodzi od bożka Satyra).
Zastosowanie
Używany do mięs i dań z warzyw, zwłaszcza do roślin strączkowych (niezbędny do zupy fasolowej i grochowej) i ziemniaków. Stosowany w dietetyce jako zastępnik pieprzu. Długo gotowany gorzknieje, dlatego najlepiej dodawać go tuż przed końcem przyrządzania potrawy. Nie wolno sypać go zbyt dużo, bo przytłumi aromat innych przypraw.
Czy wiesz że?
Kucharze i zielarze polecali go we wszystkich epokach, gdyż „pobudza chęć i żądzę jedzenia”
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Polska |
Masa netto | 20g |
Informacja | Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu oraz zbóż zawierających gluten, używanych na zakładzie. |