

Bazylia
Opis
Bazylia, zwana jest także „małym cudem świata”. Nazwę nadali jej Grecy - basilikum znaczy królewski, dlatego bywa również nazywana zielem królewskim. W wiekach średnich wręczenie bukieciku bazylii było równoznaczne z zaproszeniem do gry miłosnej. Wieńce z tej rośliny, znajdowano w piramidach egipskich. Z kolei w Indiach, uważana jest za ulubioną roślinę boga Wisznu.
Bazylia wywodzi się z Presji, a w kuchni wszystkich epok odgrywała ogromną rolę. Do Europy trafiła w IV w p.n.e. za sprawą powracających z wypraw do Azji żołnierzy Aleksandra Wielkiego. Dziś również nie straciła na popularności w krajach Europy południowej.
Zastosowanie
Doskonale pasuje do dań z pomidorów i sosów pomidorowych, jest niezbędnym składnikiem pizzy czy sosu do spaghetti. Można nią aromatyzować dania z warzyw (ogórki, cukinia, fasola, groch) i dania mięsne. Na bazie bazylii robi się wyśmienite ziołowe octy i oleje. Bazylia współgra swym smakiem i zapachem z innymi przyprawami – czosnkiem, estragonem, oregano itp. Bazylią wymieszaną z rozmarynem można zastąpić sól w diecie bezsolnej
Na bazie bazylii robi się wyśmienite ziołowe octy i oleje. Bazylia współgra swym smakiem i zapachem z innymi przyprawami - czosnkiem, estragonem, oregano itp.
Czy wiesz że?
Bazylią wymieszaną z rozmarynem można zastąpić sól w diecie bezsolnej.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Egipt |
Masa netto | 25 g |
Informacja | Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu oraz zbóż zawierających gluten, używanych na zakładzie. |
