Przyprawa do Gyrosa
Opis
Gyros to potrawa kuchni greckiej. Danie podawane jest zazwyczaj na wynos z przybraniem tzatziki, kilkoma plastrami pomidorów, domowymi pomidorami. Oryginalnie, potrawa zawinięta jest w pitę i w impregnowany papier.
Zastosowanie
Kompozycja przypraw i ziół mieszanki Gyros doskonale pasuje do jagnięciny, baraniny, wołowiny czy kurczaka. Przyprawę można stosować do kotletów mielonych i mięs grillowanych.
Czy wiesz, że?
Potrawa typu Gyros podobno pochodzi z tureckiego miasta Bursa i swoją historią sięga XIX wieku. Pochodzi od tureckiego dania Doner Kebab.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Polska |
Masa netto | 50g |
Skład | Sól, papryka czerwona słodka, czosnek, cukier, pieprz ziołowy - 5%, cebula, tymianek, pasternak, chilli, marchew, bazylia, cząber, gorczyca biała, kolendra, hydrolizat białka sojowego, rozmaryn |
Informacja | Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu oraz zbóż zawierających gluten, używanych na zakładzie. |