

Tymianek
Opis
Tymianek stosowany jako środek odkażający już 3000 lat p.n.e. przez Samarytan. W Szkocji uważany za zioło dodające odwagi. W średniowieczu damy wyszywały na strojach rycerzy gałązkę tymianku jako oznakę odwagi i męstwa. Zupa z tymianku i piwa ma być ponoć skutecznym lekiem na nieśmiałość.
Zastosowanie
Do wszelkiego rodzaju “tłustości” - tłustych mięs, pasztetów, kiełbas. Tymianek pasuje też do potraw z roślin strączkowych. Często występuje w potrawach kuchni francuskiej. Wchodzi w skład ziół prowansalskich.
Czy wiesz że?
Smak tymianku, dobrze łączy się z cytryną, czosnkiem i bazylią.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Polska |
Masa netto | 15g |
Informacja | Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu oraz zbóż zawierających gluten, używanych na zakładzie. |
