Estragon
Opis
Bez estragonu nie byłoby sosu Bearnaise, ani w ogóle żadnej przyprawy dobrej kuchni. Znany już w średniowieczu w kuchni arabskiej. Drugi człon nazwy łacińskiej pochodzi od słowa "draco", oznaczającego smoka- w średniowieczu wierzono bowiem, że estragon ma moc odstraszania potworów.
Zastosowanie
Zioło niezastąpione w kuchni francuskiej, dodawane do drobiu, warzyw (np. marchew z estragonem), sosów. Używane także do marynat. Estragonu nie należy gotować. Wchodzi w skład różnych mieszanek ziołowych, np. ziół prowansalskich. Używany do sporządzania musztardy i octu ziołowego. Wydatnie poprawia smak potraw bez soli- stosowany jest więc chętnie w diecie bezsolnej.
Czy wiesz że?
W czasach antycznej Grecji, używany aby uśmierzyć ból zęba, co jest zrozumiałe, gdyż zawiera eugenol, naturalny środek znieczulający.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Polska |
Masa netto | 15 g |
Informacja | Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu oraz zbóż zawierających gluten, używanych na zakładzie. |