Jałowiec owoc
Opis
Jałowcowi przypisywano właściwości magiczne, Germanie używali go przy składaniu ofiar, a świadome zniszczenie jałowca ściągało klątwę na niszczącego. W Bawarii używano jałowcowego kija do mieszania masła, co miało odstraszać czarownice. Ciekawostką jest to, że jałowca się nie hoduje, lecz zbiera jagody z terenów, gdzie występuje on w naturze.
Zastosowanie
Składnik marynat do dziczyzny i mięsa dzikiego ptactwa, zwłaszcza w połączeniu z czerwonym winem. Świetnie komponuje się z majerankiem, goździkami, liściem laurowym, cebulą, czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem itp. Używany do aromatyzowania sosów, a także wędlin. Pasuje też do dań z fasoli oraz jako dodatek do kiszonej kapusty lub ogórków.
Czy wiesz że?
Jako środek moczopędny, jagody jałowca usuwają nadmiar wody z organizmu, przyczyniając się tym samym do utraty wagi.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Macedonia |
Masa netto | 25 g |
Informacja | Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu oraz zbóż zawierających gluten, używanych na zakładzie. |