

Lubczyk
Opis
Sama nazwa nie ma nic wspólnego z „lubieniem”. Jest to nic innego jak tylko zniekształcenie łacińskiego słowa libusticum - co oznacza ziele z Ligurii. Lubczyk pochodzi z Włoch. Jest uważany za roślinę wywołującą wielką namiętność. Podobno Kaligula zmarł po wypiciu nalewki z lubczyka - zabić go miała zbyt wielka namiętność, wywołana przez to zioło.
Zastosowanie
Lubczyku używa się przede wszystkim do zup, sosów, nadzień do mięs. Suszony korzeń wchodzi w skład mieszanek warzywnych. Świeży korzeń i liście można dodawać do sałatek.
Czy wiesz że?
Wysuszone liście mają silniejszy smak niż świeże.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Polska |
Masa netto | 15 g |
Informacja | Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu oraz zbóż zawierających gluten, używanych na zakładzie. |
