

Majeranek
Opis
Nazwa majeranek pochodzi od arabskiego słowa marjamie, które oznacza „nieporównany”. Na wybrzeża Morza Śródziemnego sprowadzili majeranek Arabowie. W XVI wieku zioło to dotarło do Niemiec. Był używany do warzenia piwa dopóki, nie zastąpił go chmiel. Dodawał aromat do wina zwanego Hipokras popularnego w czasach średniowiecznych.
Zastosowanie
Niezastąpiony jako dodatek do potraw z roślin strączkowych i z ziemniaków (jest wręcz niezbędny w takich potrawach, jak placki ziemniaczane, zapiekanka z ziemniaków, zupa grochowa i fasolowa). Pasuje do tłustych mięs, a także do sosów, pasztetów i wędlin. Dodaje się go do kiszonej kapusty. Używany także do produkcji nalewek.
Czy wiesz że?
Majeranek pomaga w trawieniu, gdyż zwiększa wydzielanie się soków żołądkowych.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Egipt |
Masa netto | 10g |
Informacja | Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu oraz zbóż zawierających gluten, używanych na zakładzie. |
