
Od dawna znane są przeciwzapalne i odkażające właściwości pieprzu. Dzięki swoim składnikom (m.in. magnez, żelazo, wapń, a nawet błonnik oraz fenole, będące silnym antyoksydantem) pieprz dodany do potraw nie tylko poprawia ich smak, ale także wykazuje działanie lecznicze.
Chudnij jedząc pieprz
Składnikiem pieprzu któremu zawdzięcza on swoje właściwości jest jest piperyna – to ona sprawia, że kichamy, ale też chudniemy! Badania z Seulu przeprowadzone na Uniwersytecie Sejong, wykazały, że piperyna ingeruje w działanie genów odpowiedzialnych za powstawanie nowych komórek tłuszczowych. Ale uwaga – pieprz działa tu dość przewrotnie, bo pobudza wydzielanie soków trawiennych, co zwiększa apetyt. Dzięki piperynie zawartej w czarnych ziarenkach lepiej też wchłaniamy z pokarmu witaminy z grupy B, selen i beta-karoten.
Pieprz a nowotwowy
Jeśli zależy ci na profilaktyce nowotworowej, sporządź pastę z kurkumy, oliwy i pieprzu – i dodawaj ją codziennie do potraw. Pieprz (a właściwie sama piperyna), jak odkryli naukowcy, wzmacnia aż tysiąckrotnie działanie kurkumy, a w przypadku zachorowania na raka zwiększa działanie chemioterapii, niszcząc komórki nowotworowe.
Czy to na pewno pieprz?
Niektórzy za pieprz uważają także przyprawę o nazwie „pieprz Cayenne” – w sumie słusznie, choć w rzeczywistości to suszona, sproszkowana czerwona papryczka chilli. Umiarkowane stosowanie pieprzu kajeńskiego, dzięki zawartej w papryczkach kapsaicynie, wspomaga odporność organizmu, zwalcza ból gardła i leczy przeziębienia. Podobnie jak pieprz czarny, działa przeciwbólowo, nawet przy migrenie, rozszerza naczynia krwionośne i obniża cholesterol.
Masz kiepski dzień? Samopoczucie poprawi ci gorąca czekolada z dodatkiem pieprzu kajeńskiego – w sam raz na zimne jesienne wieczory. Gdy ten boski i smaczny napój wypijesz ze swoim partnerem, z pewnością szybko zdejmiecie z siebie wszelkie ubrania.
Inna odmianę pieprzu stanowi pieprz metystynowy, zwany również kava kava, w Polsce niedostępny, a nawet nielegalny ze względu na swoje właściwości psychoaktywne, wpływające na układ nerwowy. Ma działanie rozluźniające. W niektórych rejonach świata uznawany jest za pomocny w stanach depresyjnych i lękowych. W większych ilościach może działać podobnie jak przedawkowany alkohol – wpływa na zachwianie równowagi, zaburza pracę narządów słuchu i wzroku.