Przyprawy i zioła zasługują na większe uznanie niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Jeśli szukasz składników, które dopełniają Twój zdrowy stylu życia, warto zaopatrzyć się w zapas następujących ziół i przypraw i używać ich obficie w kuchni lub używać osobno aby zwiększyć zdolność organizmu do ich wchłaniania. Pragniemy przestawić Państwu cyklicznie listę 20 najzdrowszych przypraw na świecie. Na początek kurkuma i jej przeciwnowotworowe działanie.
1. Kurkuma
Kurkuma słynie przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwzapalnych i dlatego może być pomocna w wielu chorobach. A to wszystko za sprawą związku kurkumin który zawiera. Można ją stosować jako zupełnie naturalny sposób na leczenia objawów zapalenia stawów, doskonale łagodzi także problemy układu pokarmowego.
Prawdopodobnie najsilniejszych argumentem za stosowaniem kurkumy, jest jej niezwykle silne działanie przeciwnowotworowe. Najnowsze badania pokazują, że kurkuma może pomóc uniknąć raka lub zatrzymać postęp choroby jeżeli już się z nią zmagamy.
W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, że kurkumin ogranicza wzrost białaczek, raka okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników, bo zmusza komórki rakowe do umierania. Uczeni z Centrum Badań nad Rakiem w Houston dowiedli, że ludzie spożywający 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie aż 8 razy rzadziej chorują na raka płuc, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki, nawet gdy żyją w bardzo zanieczyszczonym środowisku. W przypadku niektórych rodzajów raka, np. raka piersi, kurkumin wnika do wnętrza komórek i niszczy je. W czystej postaci nie wchłania się w przewodzie pokarmowym. Aby kurkumin był maksymalnie skuteczny, musi być połączony z papryką lub czarnym pieprzem (jak w curry). Papryka 10 tys. razy zwiększa jego przyswajanie przez organizm. Dr David Servan-Schreiber, który sam cierpiał na raka mózgu, odnalazł też badania potwierdzające, że nawet tak groźny nowotwór, jakim jest glejak, łatwiej poddaje się chemioterapii, gdy ta jest stosowana razem z kurkuminem.
Kurkumę najlepiej kupować osobno, bo w mieszankach przyprawowych jest jej tylko 20 proc. Najnowsze badania pokazują, że kurkuma może pomóc uniknąć raka lub zatrzymać postęp choroby jeżeli już się z nią zmagamy.