Jak parzyć herbatę?
Herbata jest najpopularniejszym napojem na świecie. Już od tysięcy lat, w różnych zakątkach świata, ludzie przygotowują ten napar, próbując wydobyć z liści herbaty to co najlepsze. W tym czasie, powstało wiele tradycyjnych sposobów, między innymi japońska ceremonia parzenia herbaty.
Warto wiedzieć, że dla wydobycia pełnego smaku i aromatu z liści herbaty, ważne jest aby woda zawierała jak najwięcej tlenu. Dlatego też, należy w tym celu używać świeżej wody, zagotowanej jeden raz. Drugą bardzo ważną zasadą jest dostosowanie temperatury wody i czasu parzenia do rodzaju herbaty. Dobrze jest ogrzać wcześniej naczynie, w którym zamierzamy zaparzyć naszą herbatę, tak aby temperatura wody przy zaparzaniu była idealna. Po zaparzeniu herbaty, należy oddzielić liście od naparu, gdyż pozostawione w nim na dłużej mogą negatywnie wpływać na smak herbaty, a nawet wydzielać szkodliwe dla organizmu składniki. Wszelkie dodatki, takie jak cytryna, mleko czy cukier dodajemy na końcu parzenia.
Oto kilka wskazówek, dotyczących parzenia najpopularniejszych rodzajów herbat
Herbata Czarna
Susz herbaciany należy zalać miękką, wrzącą wodą (tzw. białe wrzenie) i parzyć ok. 2-5 min. Im drobniejszy susz tym krócej. Jeżeli zależy nam na uzyskaniu pobudzających właściwości, również skracamy czas parzenia.
Herbata Zielona
Liście herbaty powinny być zalewane wodą o temperaturze 65-80⁰ Celsjusza i parzone ok. 2-4min. Czas i temperatura powinny być dostosowane do gatunku herbaty oraz pożądanych właściwości naparu. Herbaty zielone można parzyć wielokrotnie, pamiętając, że pierwsze (najkrótsze) parzenie działa pobudzająco.
Herbata Biała
Liście białej herbaty należy parzyć z największą starannością, aby wydobyć ich delikatny, szlachetny smak. Woda używana do zaparzania powinna mieć temperaturę ok. 80⁰ Celsjusza, czas parzenia 5-10min.
Herbata Czerwona (Pu-Erh)
Susz herbaty Pu-Erh powinno się zalać wodą o temperaturze ok. 95⁰ Celsjusza i parzyć 2-4min. Herbatę czerwoną można parzyć wielokrotnie, wydłużając czas kolejnego parzenia o minutę.
Rooibos
Inaczej czerwonokrzew afrykański, jest to roślina niespokrewniona z tradycyjną herbatą. Herbatkę z suszu rooibosa należy parzyć 3-5min., zalewając go wodą o temperaturze ok. 95⁰ Celsjusza.
Yerba Mate
Yerba Mate to napar z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego, rośliny niespokrewnionej z tradycyjną herbatą. Sposobów na przygotowanie tego napoju jest wiele i różnią się w zależności od kraju. Najprostszym sposobem jest napełnienie naczynia dużą ilością suszu i zalanie go gorącą, ale nie wrzącą wodą (ok. 80-90⁰).
Herbatki ziołowe i owocowe
Mieszanki owocowe i ziołowe należy parzyć zgodnie z zaleceniami producenta.
COLD BREW- co to takiego?
Cold brew, to inaczej parzenie na zimno. Jest to metoda stosowana do parzenia zarówno kawy, jak i herbaty. Do przygotowania naparu w ten sposób, można użyć dowolnej herbaty, mieszanki owocowej lub ziołowej, a także rooibosa czy yerba mate.
Sposób przygotowania? To proste!
Wystarczy zalać zimną wodą susz dowolnej herbaty i odstawić na kilka godzin (minimum dwie) do lodówki. Im dłużej liście herbaty będą mogły się macerować, tym intensywniejszy smak naparu uzyskamy. Aby nieco urozmaicić napój, można dodać do niego np. plasterki świeżych cytrusów i listki mięty lub posłodzić odrobinę miodem albo ksylitolem. Tak zaparzona herbata wspaniale orzeźwia, nawadnia i gasi pragnienie!