
3. Bazylia
Bazylia (Ocimum basilicum, łac.) jest jednorocznym ziołem z rodziny jasnotowatych, prawdopodobnie pochodzi z Afryki. Od czasów starożytnych była stosowana w medycynie i kuchni, a dowody na jej uprawę znajdziemy w Azji i starożytnym Egipcie. W Europie pojawiła się dopiero za panowania króla Aleksandra Macedońskiego, a do Polski została sprowadzona w XVI wieku. Nazwa bazylia wywodzi się prawdopodobnie od greckiego słowa βασιλεύς (basileus), oznaczającego "król". Przez wieki bazylia rozprzestrzeniła się nacałym świecie i jest dziś jednym z najpopularniejszych ziół. Obecnie rzadko można ją spotkać w stanie dzikim, ale w wielu krajach jest z powodzeniem uprawiana.
Bazylia jest dobrze znana ze swoich kulinarnych zastosowań. Zioło to idealnie nadaje się do wielu potraw mięsnych i warzywnych. Jest na przykład doskonałym partnerem dla pomidorów, więc nie dziwi, że bazylia stała się jednym z najbardziej charakterystycznych elementów kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Bazylia świetnie komponuje się z rozmaitymi pieczeniami, zupami i sałatkami (w tym z bardzo popularną sałatką Caprese).
Do jakich potraw możesz dodać bazylię?
- Lasagne
- Sałatki, między innymi słynna "Caprese"
- Krem z dyni
- Spaghetti carbonara
- Spaghetti Bolognese
- Pizza (Koniecznie!)
- Rozmaite zapiekanki, między innymi z makaronu i ziemniaków
- Dania rybne
- Faszerowane warzywa (np. pomidory lub papryka)
- Zupa pomidorowa
oraz wielu innych, ogranicza Cię tylko wyobraźnia!