Czerwona herbata Pu- Erh
Opis
Pu- Erh pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan. Charakteryzuje się ciemnym, intensywnym naparem, o lekko ziemistym smaku. Ten rodzaj herbaty poddawany jest częściowej fermentacji i długiemu okresowi leżakowania, dzięki czemu nabiera właściwości leczniczych. Regularne spożywanie czerwonej herbaty Pu- Erh obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga trawienie. Niezastąpiona w walce z nadwagą, ponieważ zapobiega wchłanianiu tłuszczu z pożywienia i przyspiesza jego spalanie.
Sposób przygotowania: 1 łyżeczkę suszu zalać 200ml wody o temperaturze ok 90°C, parzyć 3-5 minut. Herbatę można parzyć trzykrotnie.
Składniki: Pu-Erh liść 100%
Kraj pochodzenia: Chiny
Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu, zbóż zawierających gluten oraz orzechów używanych na zakładzie.
Dowiedz się więcej!
Pu-Erh, podobnie jak inne herbaty, posiada właściwości pozytywie wpływające na zdrowie. Oto niektóre z jej zalet:
- Pomaga w trawieniu. Herbatę Pu-Erh tradycyjnie pija się po posiłkach, ponieważ pomaga w trawieniu tłuszczów i białek. Może również pomóc w zmniejszeniu odczuwania bólu brzucha i niestrawności.
- Zmniejsza poziom cholesterolu. Badania wykazały, że herbata Pu-Erh może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, czego konsekwencją jest zmniejszenie ryzyka chorób serca.
- Ma właściwości przeciwutleniające. Herbaty Pu-Erh zawierają dużo polifenoli i flawonoidów, które mają właściwości przeciwutleniające, chroniąc komórki przed skutkami stresu oksydacyjnego.
- Pomaga w utracie wagi. Herbatę Pu-Erh stosuje się często w celu wsparcia procesu odchudzania. Napar z czerwonej herbaty wspomaga proces trawienia i przyspiesza metabolizm.
- Zawiera cenne dla zdrowia substancje, takie jak: garbniki, flawonoidy, minerały (m.in. wapń, magnez, miedź, mangan, cynk i selen) oraz witaminy.