

Ksylitol Fiński
Opis
Ksylitol to naturalny cukier, otrzymywany z kory brzozy. Stanowi bardzo dobrą alternatywę dla tradycyjnego cukru i zawiera prawie dwa razy mniej kalorii. Dietetycy od dawna alarmują, że zjadamy stanowczo zbyt dużo cukru, co sprzyja epidemii otyłości i rozwojowi wielu chorób. Warto zerwać z wieloletnimi przyzwyczajeniami i wprowadzić do codziennej diety naturalne zamienniki cukru, takie jak np. ksylitol. Dlatego przedstawiamy Państwu oryginalny ksylitol, wyprodukowany z kory brzozy w Finlandii. Choć na pierwszy rzut oka wygląda i smakuje jak cukier, nie ma z nim wiele wspólnego.
Dowiedz się więcej!
Oto niektóre z korzyści, wynikających ze stosowania ksylitolu:- Ksylitol ma niski indeks glikemiczny i nie wpływa na poziom cukru we krwi, może być więc spożywany przez cukrzyków.
- Jego regularne stosowanie poprawia gęstość i wytrzymałość kości. Jest to istotne zwłaszcza dla dzieci w wieku rozwojowym i osób starszych, u których z biegiem czasu kości są coraz rzadsze i często pojawia się osteoporoza.
- Stosowanie ksylitolu wspiera układ odpornościowy, ponieważ wykazuje on właściwości przeciwbakteryjne.
- Pomaga ograniczyć łaknienie i utrzymywać prawidłową masę ciała.
- Uniemożliwia bakteriom przyleganie do szkliwa i tworzenie płytki nazębnej, co wspiera profilatkykę próchnicy i paradontozy.
- Ksylitol rozpuszcza się w wodzie prawie tak samo jak cukier. Dlatego może być stosowany do przygotowywania napojów i innych płynnych pokarmów.
- Cukier brzozowy ułatwia mineralizację, czyli przyswajanie minerałów przez organizm, np. wapnia.
- Ksylitol ma właściwości prebiotyczne, co oznacza, że może pomóc w utrzymaniu zdrowej równowagi bakteryjnej w jelitach.
- Dzięki swoim właściwościom cukier brzozowy coraz częściej stosowany jest w gumach do żucia oraz pastach do zębów i jak najbardziej można go stosować tuż przed pójściem spać, po umyciu zębów.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Finlandia |
Masa netto | 200 g |
Skład | Ksylitol 100% |
Informacja | Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu oraz zbóż zawierających gluten, używanych na zakładzie. |
