Mięta liść
Opis
Napar z liści mięty może być stosowany na różne dolegliwości. Szczególnie polecany jest w przypadku problemów z trawieniem, w czasie przeziębienia czy uczuciu napięcia i bólu. O mięcie pisali między innymi Pliniusz Starszy i Homer. Benedyktyni uważali, że picie mięty zapewnia przyjemne brzmienie głosu. Na świecie spotkać można ponad 30 gatunków tej niezwykłej rośliny. Jej nazwa pochodzi z greckiej legendy, w której nimfa Minthe, przyciągnęła uwagę Hadesa.
Sposób przygotowania: 1-2 łyżeczki suszu zalać 200ml wody o temperaturze ok 95°C i parzyć pod przykryciem 8-10 minut.
Składniki: mięta liść 100%
Dowiedz się więcej!
Mięta ma wiele zastosowań w sztuce kulinarnej. Stanowi główny składnik słynnego angielskiego sosu miętowego, podawanego do mięs i ryb zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest również ważnym surowcem cukierniczym (produkcja miętówek i czekoladek). Świeża mięta poprawia smak sałaty i szpinaku. Mięty używa się też do aromatyzowania napojów (alkoholowych i bezalkoholowych) oraz dodaje do jogurtów i twarogów. Z uwagi na liczne właściwości prozdrowotne, roślina ta ma również szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Oto kilka z nich:
- Wspomaga proces trawienia - herbata miętowa może pomóc w łagodzeniu dolegliwości trawiennych, takich jak bóle brzucha, wzdęcia, nudności i zgaga.
- Udrażnia górne drogi oddechowe - mięta zawiera olejki eteryczne, które mogą pomóc w łagodzeniu objawów chorób dróg oddechowych, takich jak kaszel, katar i ból gardła.
- Poprawia samopoczucie- herbata miętowa ma właściwości relaksujące i kojące, dzięki czemu może pomóc w łagodzeniu stresu i poprawie ogólnego samopoczucia.
- Wzmacnia odporność- mięta zawiera również antyoksydanty, które mogą pomóc wzmocnić układ odpornościowy i chronić organizm przed chorobami.
- Odświeża oddech
- Poprawia przemianę materii
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Egipt |
Masa netto | 40g |
Informacja | Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu oraz zbóż zawierających gluten, używanych na zakładzie. |