Yerba Mate
Opis
Yerba Mate to ziołowa herbata pozyskiwana z liści ostrokrzewu paragwajskiego (łac. ilex paraguariensis). Napar z Yerby jest bardzo popularny w krajach Ameryki Południowej, szczególnie w Argentynie, Paragwaju i Urugwaju.
Sposób przygotowania: Wsyp porcję suszu do naczynia (od 1/3 do 3/4 objętości naczynia), przechyl naczynie pod kątem 45° aby susz ułożył się na jednej ze ścianek i wypełnij wolną przestrzeń naczynia wodą o temperaturze 70-80° C. Zaparzaj przez około 3 minuty. Susz można zalewać wielokrotnie.
Składniki: Yerba Mate 100%
Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu, zbóż zawierających gluten oraz orzechów używanych na zakładzie.
Dowiedz się więcej!
Właściwości pobudzające i terapeutyczne tego niezwykłego napoju doceniły miliony ludzi na świecie. Oto niektóre z zalet Yerba Mate:
- Dzięki dużej zawartości kofeiny, teofiliny oraz teobrominy, Mate zapewnia zdrową dawkę energii, nie powodując skoków kofeinowych oraz uzależnienia w przeciwieństwie do kawy.
- Wspomaga koncentrację i poprawia nastrój.
- Wspiera działanie układu trawiennego poprzez zwiększenie wydzielania soków żołądkowych.
- Działa antyoksydacyjnie. Napar z Yerby jest bogaty w antyoksydanty, które pomagają chronić organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.
- Wzmacnia odporność.
- Wspomaga odchudzanie. Badania sugerują, że Yerba Mate może pomóc w utracie wagi poprzez zwiększenie tempa przemiany materii i zmniejszenie apetytu.
- Redukuje uczucie stresu.
- Zawiera wiele cennych substancji, takich jak: tanina (mająca działanie ściągające i przeciwzapalne), kwas chlorogenowy, kwas kawowy, terpeny, laktony, witaminy (B1, B2, B6, E, C, karotenoidy), a także minerały takie jak wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas oraz sód.
Dane techniczne
Kraj pochodzenia | Brazylia |
Masa netto | 70 g |
Informacja | Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu oraz zbóż zawierających gluten, używanych na zakładzie. |