Żurawina liofilizowana
Opis
Żurawina liofilizowana to zdrowa alternatywa dla żurawiny kandyzowanej. Nie zawiera konserwantów ani dodatków słodzących, dzięki czemu jest niskokaloryczna. Dzięki procesowi liofilizacji żurawina zachowuje wartości odżywcze oraz wyśmienity smak świeżych owoców. Może być spożywana jako przekąska lub jako dodatek do mięs, napojów, smoothie, musli czy domowych wypieków np. batoników. Liofilizowaną żurawinę możesz również zmielić i wykorzystać jako kolorowy puder spożywczy, np. do dekoracji ciast i deserów.
Składniki: żurawina liofilizowana 100%
Kraj pochodzenia: Kanada
Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu, zbóż zawierających gluten oraz orzechów używanych na zakładzie.
Dowiedz się więcej!
Żurawina to owoc, który jest bogaty w wiele składników odżywczych i substancji o właściwościach prozdrowotnych. Oto kilka powodów, dlaczego warto jeść żurawinę:
- Wspomaga układ moczowy. Żurawina zawiera substancje proantocyjanidynowe, które pomagają w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych, poprzez zapobieganie przyleganiu bakterii do ścian pęcherza moczowego i cewki moczowej.
- Wspiera układ odpornościowy. Żurawina jest bogata w witaminę C, która pomaga wzmocnić układ odpornościowy i chronić organizm przed infekcjami.
- Pomaga w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej - Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym, żurawina pomaga w redukcji bakterii w jamie ustnej i zapobiega powstawaniu próchnicy.
- Korzystnie wpływa na trawienie. Żurawina jest źródłem błonnika, który pomaga w regulacji trawienia i zapobiega zaparciom.
- Wspiera zdrowie serca. Żurawina zawiera antyoksydanty, które mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób serca poprzez ochronę komórek przed uszkodzeniem oksydacyjnym.
- Pomaga zapobiec wrzodom żołądka. Substancje zawarte w żurawinie powstrzymują niektóre bakterie wywołujące wrzody żołądka (np. Helicobacter pylori) przed osadzaniem się na ściankach układu trawiennego.
- Zapobiega utlenianiu się cholesterolu, co zmniejsza ryzyko zapychania się naczyń krwionośnych i miażdżycy.