Orzechy brazylijskie
Opis
Orzechy brazylijskie- te egzotyczne orzechy wyróżnia wyjątkowy smak i chrupkość. Ponadto orzechy brazylijskie są niezwykle bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Szczególnie cenione za wysoką zawartość selenu- pierwiastka, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy i układu odpornościowego. Wyśmienicie sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do wypieków, musli lub jogurtu.
Składniki: orzechy brazylijskie 100%
Kraj pochodzenia: Boliwia
Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu, zbóż zawierających gluten oraz orzechów używanych na zakładzie.
Dowiedz się więcej!
Orzechy brazylijskie to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Już kilka sztuk zaspokaja dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na wiele witamin i minerałów. Szczególnie cenione są ze względu na wysoką zawartość selenu- pierwiastka koniecznego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy- którego mają najwięcej ze wszystkich orzechów. Oto kilka powodów, dla których warto włączyć je do swojej diety:
- Orzechy brazylijskie są bogate w białko, błonnik, witaminy (takie jak witamina E, witamina B1, B6) oraz minerały. Zawarty w nich selen, nie tylko jest niezbędny do metabolizmu hormonów tarczycy, ale również podnosi odporność organizmu i odgrywa ważną rolę w profilaktyce niektórych nowotworów.
- Wysoka zawartość antyoksydantów, które pomagają chronić organizm przed stresem oksydacyjnym i chorobami przewlekłymi.
- Źródło zdrowych tłuszczów, w tym w kwasy omega-3 i omega-6, które są niezbędne dla zdrowia mózgu i układu sercowo-naczyniowego.
- Wspierają zdrowie kości. Orzechy brazylijskie zawierają minerały, takie jak magnez, fosfor i wapń, które są niezbędne dla zdrowych kości.
- Orzechy brazylijskie zawierają tryptofan, który jest prekursorem serotoniny - neuroprzekaźnika, który pomaga regulować nastrój i łagodzić stres.
- Wpływają na poprawę profilu lipidowego, redukując poziom „złego” cholesterolu i podnosząc poziom „dobrego”.
Podsumowując, orzechy brazylijskie są źródłem wielu wartościowych składników odżywczych, które wspierają zdrowie i pomagają chronić organizm przed chorobami przewlekłymi.