Orzechy włoskie
Opis
Orzechy włoskie- znane i lubiane orzechy doskonale sprawdzają się jako zdrowa przekąska oraz jako dodatek do musli, owsianek, wypieków czy sałatek. Zawierają wysokowartościowe białko, witaminy z grupy B, minerały (m. in. mangan, miedź, magnez) i kwasy omega-3. Szczególnie cenione przez wegetarian, ponieważ z uwagi na wysoką zawartość składników odżywczych, stanowią ważny składnik dobrze zbilansowanej diety. Wypróbuj koniecznie przygotowując ciasto marchewkowe lub przystawkę z pieczoną gruszką i serem gorgonzola!
Składniki: orzechy włoskie 100%
Kraj pochodzenia: Polska
Mimo naszych najszczerszych starań, produkt może zawierać śladowe ilości selera, soi, gorczycy, sezamu, zbóż zawierających gluten oraz orzechów używanych na zakładzie.
Dowiedz się więcej!
Orzechy włoskie to jedne z najpopularniejszych rodzajów orzechów na świecie. Stanowią wartościowy dodatek w naszej diecie, ponieważ posiadają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, między innymi:
- Orzechy włoskie są bogate w białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy (m. in. A, E i B) oraz minerały (m.in. magnez, potas, miedź, cynk i fosfor).
- Wspierają kondycję naszego serca, ponieważ zawierają wiele zdrowych tłuszczów, w tym kwasu oleinowego, który może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL i ryzyka chorób serca.
- Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Zawarte w nich wielonienasycone kwasy, takie jak α-linolenowy (ALA) i linolowy (LA) odgrywają ważną rolę w prawidłowym rozwoju mózgu, utrzymywaniu go w dobrej kondycji oraz w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym.
- Wspierają układ odpornościowy, ponieważ zawierają wiele składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały czy kwas elagowy.
- Orzechy włoskie są bogate w magnez i fosfor, co może pomóc w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
- Pomagają w kontrolowaniu wagi, ponieważ są bogate w błonnik, który pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej i może pomóc w utrzymywaniu prawidłowej masy ciała.
- Zawartość koenzymu Q10 wpływa korzystnie na stan naszej skóry.